Facebook irritaties

Ik besteed behoorlijk veel tijd aan facebook, waarschijnlijk nog meer dan ik zelf doorheb, maar waarom eigenlijk? Een groot gedeelte van de facebookposts die ik zie irriteren me alleen maar.
Natuurlijk, iedereen facebookt op zijn eigen manier en moet ook zeker doen en laten wat hij zelf wil, maar sommige dingen vallen mij nu eenmaal op. Hier dus een paar van mijn facebookirritaties (niets persoonlijks).

Undercover
Mensen die in hun status duidelijk over een persoon zitten te klagen die ze ongetwijfeld in hun lijst hebben staan, zonder de naam erbij te vernoemen.
Je wilt dat het gelezen wordt door de desbetreffende persoon, maar je wilt blijkbaar ook dat de rest van je lijst ervan kan meegenieten, anders had je het gewoon tegen de persoon zelf kunnen zeggen in een prive bericht. Ook een soort aandacht vragen dus.
Waarschijnlijk wordt hier dus gehoopt dat:
1. De desbetreffende persoon de status leest en er zelf over begint. Dit waarschijnlijk omdat je er zelf niet over durft te beginnen want je wilt liever niet moeilijk gevonden worden.
2. Overige vrienden die er niks mee te maken hebben gaan vragen wat er aan de hand is. “Wat is er dan?” Zo ziet de rest van je facebooklijst dat er mensen zijn die om je geven.
3. Er een drama ontstaat. Misschien dat degene over wie het gaat zelfs reageert onder de status, waarop er een mooie ruzie ontstaat waarvan iedereen kan meegenieten. Natuurlijk komen er meer mensen voor je op omdat het jouw vrienden zijn die het zien. Ook een handige manier om je goed te laten voelen over jezelf.
Meestal reageert de desbetreffende persoon helaas niet, en dan blijft er alleen nog maar een zielig gefrustreerd mensje over, met misschien wat mensen die vragen wat er aan de hand is. Meestal wordt er dan geantwoord: ‘ik pm het je wel’. Dus als je het kwijt wilde, waarom pm’de je dan niet in de eerste plaats? Heb je eerst de bevestiging nodig van je vrienden dat ze het wel willen horen?
Deze posts zijn soms nog wel interessant, want zeg nou zelf, wie houdt er nou niet van drama?

Tijdsbepalingen
Posts waarin vermeld wordt welke tijd of dag het is en hoeveel dagen het nog duurt voordat het weekend is.
Een paar voorbeelden:
Het is 1 uur! Nog twee uur en dan ben ik uit! Iedereen weet dat het 1 uur is. Mensen kijken geregeld vaak op de klok. Er zit er een rechts onderin je beeldscherm. Er zit er een op je telefoon. Voor de rest vindt niemand het interessant om te weten wanneer je uit bent. Of je moet hopen dat er iemand is die zegt: “Ik ben ook over twee uur uit! Laten we iets leuks gaan doen!” maar dat gebeurt over het algemeen meestal niet.
Yes, het is weekend! Is het weekend? Oh, dat had ik echt niet door. Supertof dat je zo blij bent dat het weekend is, maar dat geldt voor iedereen. Het is niets nieuws dat het op vrijdag weekend is. Fijn weekend.

Aanstelleritus
Als je een keer aan je vrienden mededeelt dat je ziek bent is dat nog niet zo erg, maar er bestaan van die typetjes die altijd wel ziek, zwak of misselijk zijn en dat moet dan ook heel de wereld weten, iedere keer weer.
Natuurlijk zijn er mensen die vaker ziek zijn dan anderen, maar bij sommige mensen vraag ik me echt af of ze de hele boel niet verzinnen om aandacht te krijgen.
Niet alleen ziekteposts, maar ook posts over hoe kut je je wel niet voelt en dat je leven zo verschrikkelijk zwaar is.
Waar ben je naar op zoek? Medelijden? Vind je het echt fijn om zielig gevonden te worden? Zijn beterschapsposts je medicijn? Niemand schiet er iets mee op en het is saai. Sorry als dit jouw manier is om aandacht te zoeken, het is niets persoonlijks, nogmaals.

Deel deze foto als…
Deel deze foto als je van je moeder houdt. Deel deze foto als je tegen dierenmishandeling bent. Deel deze foto als je denkt aan dierbare gestorvenen.
Als ik deze foto niet deel, betekent het dan dat ik niet van mijn moeder hou? Dat ik niet tegen dierenmishandeling ben? Dat ik niet denk aan dierbare gestorvenen?
Ik hou wel van mijn moeder, ik ben tegen dierenmishandeling en ik denk wel aan dierbare gestorvenen, maar ik hoef zo’n plaatje wat meestal ook nog eens vol spelfouten zit echt niet op mijn wall.  Natuurlijk is het fijn om jezelf en je moeder een goed gevoel te geven en een fijne reactie te krijgen dat zij ook van jou houdt en de wereld te laten zien dat jullie van elkaar houden, maar als het goed is is dit wel vanzelfsprekend (ja, er zijn uitzonderingen), maar je hoeft zoiets niet te bewijzen met zo’n stom plaatje. Vaak hebben dergelijke plaatjes ook nog eens gruwelijke spelfouten.

Spelletjes
Je hebt van die personen op facebook die niet begrijpen dat je niet alles hoeft te delen, voor facebookspelletjes bestaat de optie ook om het delen ervan uit te zetten. Niemand hoeft namelijk te weten dat je een ingepakt en een gestreept snoepje hebt gemixt op Candy Crush, niemand is erin geinteresseerd hoeveel punten je hebt gehaald bij welk level dan ook. Ooit wel eens iemand gezien die op zo’n post reageert: “Zo hé! Dat zijn een hoop punten, goed gedaan!”
Nee. Dit waarschijnlijk omdat iedereen het irritant vindt om talloze berichten achter elkaar te zien die allemaal op elkaar lijken. Ook gaat het bij Facebook spelletjes vaak niet eens om je eigen skills, maar is het maar net toeval welk snoepje op welke plaats wordt neergezet (in het geval van Candy Crush en Farm Heroes, in ieder geval. Verder speel ik niet veel facebookspelletjes, dus ik weet het niet, vergeef me).
Vaak zijn er ook vaak mensen die niet begrijpen wie ze wel en wie ze geen verzoeken moeten sturen.
Bij Candy Crush wil ik anderen nog wel eens helpen omdat ik zelf ook een verslaafde ben, maar vaak krijg ik verzoeken van spellen die ik niet eens speel. Nee, daar ga ik dus echt niet op klikken, sorry.
Als speler kun je, bij het versturen van verzoeken, kiezen tussen je gehele vriendenlijst en mensen die ook spelen. Laat de mensen die zich hier tot nu toe buiten hebben gehouden buiten, alstublieft. Je wilt het toch niet op je geweten hebben mensen verslaafd te maken aan een spel waarin je medefacebookers moet lastigvallen met irritante verzoeken?
Denk je eindelijk belangrijk te zijn wanneer er een nummertje verschijnt boven die merkwaardige wereldbol, is het maar een gameverzoek. Fuck my life.

Obvious
Hoera, het sneeuwt! tenminste, zo gaat het meestal op de eerste sneeuwdag van het seizoen. Daarna verandert het al gauw in: Nee het sneeuwt! of iets in die richting.
Wow, sneeuwt het? Het was me nog niet opgevallen dat heel de straat wit is.
Uiteraard begrijp ik dat sneeuw een wonderbaarlijke verschijning is, maar is het niet overduidelijk dat het sneeuwt? Iedereen weet het, iedereen ziet het, sommige gaan op hun muil en het gebeurt ieder jaar weer.
Bij desbetreffende sneeuwposts horen ook dit soort posts:
“Ja mensen we weten allemaal dat het sneeuwt.”
En deze natuurlijk:
“Ik zie zoveel posts van mensen die zeiken over mensen die over sneeuw posten.”
Die laatste zie je trouwens ook veel. Natuurlijk moet iedereen zijn mening geven over hetzelfde onderwerp, maar als iedereen hetzelfde post wordt het nogal eentonig om Facebook langs te scrollen.
Ja, ik weet het, ik zeik nu ook over mensen die zeiken over mensen die zeiken over sneeuw, maar goed, stil. Dit is een Facebook irritatie post, dit is niet Facebook.

Deel alles met je vrienden
Er zijn mensen die dit een beetje te letterlijk nemen wat mij betreft. Ben je aan het wachten op de bus op weg naar school? Goh, interessant. Gelukkig zijn er in mijn lijst weinig mensen van wie ik dit soort posts zie en misschien gaat dit meer op voor twitter, maar kom op. Wie denk je dat er geinteresseerd is in het feit dat jij op de bus wacht? Doe je dit niet elke weekdag?
Twintig minuten later een status of een tweet dat je bent aangekomen op je bestemming. “Ben nu op sgool”. Dank je wel voor deze informatie.
Zometeen lekker spaghetti eten.
Ga je zo spaghetti eten?
Eet smakelijk.
Like!
Is het niet genoeg om elkaar aan de eettafel eet smakelijk te wensen, of heb je daar meteen al je vrienden bij nodig?
Natuurlijk, er zijn mensen die nu eenmaal niks interessanters mee maken in hun leven dan de reis in de bus naar school en het eten van spaghetti en toch een nuttige bijdrage willen leveren in de tijdlijn van hun vrienden, maar verzin dan gewoon wat anders, of leuk het een beetje op, want dit is niet nuttig en voor niemand boeiend, behalve voor je moeder die niks meer te doen heeft sinds haar kinderen uit huis zijn en het enige wat ze nog kan doen is heel de dag je facebook stalken om te weten wat je doet omdat ze weet dat je het irritant vindt als ze heel de dag aan de telefoon hangt.

Deel ALLES met je vrienden
Los van personen die elk oninteressante stapje in hun leven aan de rest van de wereld willen melden, staan mensen die denken dat Facebook een soort dagboek is. Moet echt iedereen weten dat je vriend weer eens is vreemdgegaan? Hou je dit niet liever voor jezelf, zodat je je niet hoeft te verantwoorden als je straks toch weer naar hem teruggaat?
Dit is maar een voorbeeld, ik heb tot nu toe nog niemand dit zien posten, maar ik zie wel eens dingen waarbij ik plaatsvervangende schaamte voel wanneer ik het lees. Sommige dingen zijn gewoon privé en what has been seen cannot been unseen. Sommige mensen kunnen misbruik maken van je posts en dat is wel het laatste wat je wilt met zo’n gevoelige post. Natuurlijk is het de bedoeling dat je je vrienden op de hoogte houdt van je leven, maar niet iedereen op Facebook is werkelijk je vriend en sommige dingen zijn gewoon bedoeld voor een privégesprek.

Stelletjes
Je hebt van die stelletjes die maar al te graag aan de rest van heel Facebook duidelijk willen maken dat ze facebook official zijn. Keer op keer zie je weer dat ze op elkaars prikbord zetten hoeveel ze wel niet van elkaar houden (nog een ergernis: prikbord was veel cooler dan tijdlijn, dus zeg ik lekker nog prikbord). Willen jullie bewijzen aan de anderen hoe gelukkig jullie met elkaar zijn, of anderen jaloers maken misschien? Of denk je dat het mogelijk is om de rest erbuiten te laten en dit gewoon naar elkaar te Whatsappen?
Ja, het is heus niet erg als dit af en toe gebeurd, hartstikke leuk en schattig, maar sommige stelletjes gaan hier zo ver in dat ze zelfs bezorgd zijn als ze niet iedere drie minuten de bevestiging krijgen dat er van hen gehouden wordt. Vroeger was het een probleem als je niet in elkanders MSN-naam stond, nu gaat het allemaal via Facebook.

Bitstrips:
Er wordt duidelijk niet helemaal begrepen hoe je bitstrips moet maken. In plaats van gewoon al die dingen standaard over te nemen kun je ze ook wat laten zeggen met een tekstballon, je kunt gezichtsuitdrukkingen en houdingen veranderen, maar goed, originaliteit is natuurlijk ver te zoeken. Het is gelijk niet meer leuk. Dank jullie wel.

Overige irritaties:
Leuke avond gehad! Uhm ja… En? Wat heb je gedaan? Nog meer informatie? Wij willen spanning en sensatie. Wat voor rare avonturen heb je beleefd? Nog een paar keer op je bek gegaan? Dat is wat mensen willen horen, niet dat je een leuke avond hebt gehad. Of ben je het vergeten?
Zoekt een huis. Ik weet niet hoe het is want ik heb nog nooit een huis gezocht, maar het ziet er gewoon stom om je naam te veranderen in bijvoorbeeld Berta Zoekt Huis in Rotterdam. Misschien helpt het je op jacht naar je huis maar het is gewoon irritant en lelijk. En ik irriteer me eraan. Verder: one love.
Winacties. Nee, je gaat niet winnen, je bent een onfortuinlijk persoon.
Voetbaluitslagen. Degene die geinteresseerd zijn in voetbal weten het al, degene die niet geinteresseerd zijn in voetbal interesseert het niet. Of mensen willen een paar uur later de samenvatting nog kijken en je hebt zojuist een spoiler gemaakt.
Vind ik niet leuk! Mensen blijven maar denken dat het grappig is om te zeggen dat het stom is dat er geen Vind Ik Niet Leuk knop is.
Dubbel Taggen. Facebook schrijft al ‘– met’ voor je, dus je hoeft niet ‘met’ aan het eind van je status te schrijven.
Leuke avond gehad! Met — met naam, naam
Gruwelijke spelfouten. Doe je het expres, ben je breezer of ben je gewoon echt dom?
“Heeft een ingewikkelde relatie met…” Je hebt een relatie of niet. Of een ingewikkelde relatie, maar moet echt iedereen weten dat ie ingewikkeld is?
Foto’s van eten. Meestal ziet het er op de foto nog ranzig uit ook.
De vlag. Als er iets belangrijks is gebeurd, besluit heel Facebook massaal zijn profielfoto te veranderen in een kleurige vlaggenfoto om te laten zien hoe betrokken ze zijn. Ja, daar heeft men echt heel veel aan!

Ondanks al deze dingen ben ik toch heel blij dat Facebook bestaat, er zitten vele voordelen aan. Het is bijvoorbeeld goed tegen verveling en eigenlijk vooral tijddoding en ik denk dat vele anderen dit ook zo zien, dus is het ook zeer begrijpelijk dat veel van deze bovenstaande dingen worden gepost. Ik probeer er geen ruzie mee te zoeken.
Nee, mijn facebookupdates zijn ook niet altijd perfect en interessant voor iedereen en ik maak ook wel eens spellingsfouten. Ook verander ik mijn profielfoto veel te vaak, maar goed, ik moet er maar mee leven.
Nu ga ik verder levenloos irritante posts langs scrollen op Facebook. Doei!